Študenti a dobrovoľníci odštartovali v obci obnovu vojenských cintorínov

29.05.2013 Stropkov

Miková 28. mája (TASR) - Spoločný projekt študentov a priaznivcov vojenskej histórie odštartoval v uplynulých dňoch rekonštrukciu vojenských cintorínov z čias 1. svetovej vojny, ktoré sa nachádzajú v obci Miková v okrese Stropkov.
Iniciátorkou projektu obnovy cintorína s názvom Miková 1 bola študentka prešovskej Hotelovej akadémie Katarína Štefaniová, ktorá pochádza z obce Malá Poľana v Stropkovskom okrese. Spomínaný zámer sa jej podarilo odštartovať v spolupráci s Klubom vojenskej histórie (KVH) Beskydy. Jeho členovia majú s obnovou pietnych miest z čias 1. svetovej vojny niekoľkoročné skúsenosti.
Ako TASR informoval predseda KVH Beskydy Martin Drobňák, študentský projekt získal v uplynulých týždňoch finančnú podporu z nadácie Iuventa. Následne sa použila na nákup siedmich nových krížov pre cintorín Miková 1.
"KVH Beskydy sa zároveň obrátil so žiadosťou o pomoc aj na svojho rakúskeho partnera - organizáciu Čierny kríž. Finančná podpora, ktorú nám prisľúbil, sa použije na výrobu infopanelov k vojenským cintorínom Miková 1, ale aj Miková 2," ozrejmil Drobňák.
Inštalácia krížov, ako aj úprava areálu prvého z vojenských cintorínov v Mikovej sa uskutočnila za účasti študentov a členov KVH počas uplynulého víkendu. Ruku k dielu priamo na mieste spontánne priložili aj obyvatelia obce, ktorá obe pietne miesta udržiava v priebehu roka pravidelným kosením.
"Spolu s naším ďalším partnerom Zväzom vojakov z klubu Humenné sme sa dohodli, že budeme spoločne hľadať financie aj na obnovu cintorína Miková 2. Tam je potrebné osadiť 10 nových krížov a opraviť časť oplotenia. V rekonštrukčných prácach plánujeme pokračovať v júni, pričom chceme, aby boli oba cintoríny v Mikovej ešte v tomto roku opravené," uzavrel Drobňák.
Na vojenských cintorínoch v Mikovej je pochovaných iba niekoľko desiatok vojakov. Špecifikom pietneho miesta Miková 2 je však skutočnosť, že medzi pochovanými nie sú len radoví vojaci, ale aj viacerí dôstojníci rakúsko-uhorskej a ruskej armády.
 

Vyberte región